Uitvaartfotografie

Tips om gepaste foto’s van een begrafenis te (laten) maken

Foto’s van een begrafenis kunnen achteraf een enorme bron van troost zijn. De belangrijkste redenen om een uitvaart te fotograferen of tijdens de ceremonie te filmen vindt u in dit artikel.
Door beelden terug te kijken van een dag vervuld van emotie wordt u herinnerd aan de persoonlijkheid van uw overleden dierbare. U heeft beelden van alle mensen die er tijdens het afscheid waren om u te steunen.

Wie maakt de foto’s?

Een fotograaf met ervaring bij uitvaarten kan een afscheid op professionele wijze vastleggen. Hij of zij weet wat de belangrijke elementen zijn. Ook weet een professional zich weg te cijferen, zodat de aanwezigen zijn bewegingen nauwelijks opmerken. Het nadeel van een professional is dat hij u niet goed kent, uw overleden dierbare niet, maar ook de aanwezigen niet.
Kiest u niet voor een professionele fotograaf? Dan is degene die de foto’s maakt bij voorkeur iemand die dicht genoeg bij u als nabestaanden staat, omdat hij of zij een groot deel van de aanwezigen kent. Daarentegen moet deze persoon enige afstand hebben tot de overledene. Het zou de fotograaf anders moeite kosten zijn taak te vervullen als hij of zij tijdens de uitvaart overmand wordt door emoties.
Durft u het aan om een bekende deze gunst te vragen? Of bent u als naaste gevraagd om foto’s te maken? Dan delen we graag tips met u om op gepaste wijze foto’s te maken van een begrafenis of crematie.

Waar moet ik op letten bij foto’s maken van een begrafenis?

Bespreek uw wensen

Het is belangrijk om de juiste persoon te kiezen. Iemand die de nabestaanden goed kent, maar toch (emotioneel) afstand kan nemen tijdens de uitvaart zelf. Met iemand die u goed kent, kunt u ook gemakkelijk uw wensen bespreken. Hij weet wie bij de directe familie hoort, wie de beste vrienden zijn of de collega’s. Bespreek de dagindeling, de route en wie welke rol vervult. Misschien wilt u voordat de dag van het afscheid begint alvast foto’s nemen van de kist, de rouwauto of de kerk. De fotograaf kan zo een lijstje maken van uw wensen en zijn dag optimaal plannen.

Vraag om toestemming

Ook voor foto’s tijdens een uitvaart is het nodig om toestemming te vragen. Dat heeft te maken met de privacy wetgeving. Denk aan gebouwen, voorgangers, aanwezigen, serverend personeel, etc.
Vraag uw uitvaartonderneming om u hierbij te helpen. Zij kunnen voor de dag van de uitvaart de kerk, aula of het restaurant om toestemming vragen. De aanwezigen kunt u inlichten via de rouwkaart of via een mondelinge mededeling voorafgaand aan de plechtigheid.

Wisselend perspectief

Emoties in foto’s komen goed in beeld wanneer u afwisselt van perspectief. Dat betekent bijvoorbeeld dat u zichzelf kunt verplaatsen in de ruimte(s). Daarnaast kunt u ook spelen met uitzoomen en inzoomen. Met het wensenlijstje van de nabestaanden in uw achterhoofd kunt u alvast een planning maken van hetgeen u wilt portretteren.

Uw aanwezigheid

Het zal niet nodig zijn om te vermelden, maar als fotograaf van een uitvaart is het niet gepast om de aandacht op te eisen. Neem tijdens de plechtigheid foto’s die passen bij het moment en de locatie. Loop niemand in de weg. Wanneer de plechtigheid voorbij is en er nagepraat wordt, verandert de sfeer vaak. Op deze momenten kan het juist erg leuk zijn om een groepsfoto te maken van herenigde familieleden. Overleg dat met de nabestaanden.
Denk er ook aan om niet te opvallend gekleed te gaan. Donkere kleuren vallen weg, lichte kleding valt juist op. Probeer van te voren te bepalen met welk toestel u gaat fotograferen. Uitgebreid wisselen van lenzen of het uitzetten van een statief kan als zeer storend opgevat worden.
Heeft u dit artikel met interesse gelezen en denkt u dat de informatie voor een bekende nuttig kan zijn. U heeft onze toestemming om het te delen.


5 redenen om een uitvaart te filmen of foto’s te (laten) maken

Een begrafenis of crematie vastleggen op video of foto’s. Waarom zou u een uitvaart filmen of foto’s maken van deze (vaak) droevige gebeurtenis?
Foto’s maken en blije momenten filmen zijn we gewend. Een geboorte, een huwelijk of het halen van een diploma: we leggen het allemaal vast. Ook tijdens de familiereünie en de vakantie maken we foto’s. Portretten, selfies en groepsfoto’s. We zijn niet alleen bij, we voelen ons tevreden, gelukkig of overweldigd. We willen onszelf herinneren aan deze emoties.
Een uitvaart is ook emotie. Tegenwoordig is er tijdens een afscheid meer aandacht voor het maken van beelden. Uit ervaring weten we dat het troost biedt, maar er zijn meer redenen om de uitvaart van uw dierbare te fotograferen en/of filmen.

FOTO'S VAN HET LEVEN VOL EMOTIE

In onze maatschappij wordt verdriet een beetje weggestopt. Alsof het er niet mag zijn. Terwijl het gewoon een belangrijk onderdeel van het leven is. Iedereen krijgt een keer te maken met afscheid nemen van een dierbaar persoon.
Of deze persoon een naaste was of verder van u afstond, doet er eigenlijk niet toe. Meeleven met het verdriet van de naasten is een blijk van compassie. Een foto of videobeeld van iemand die verdriet heeft, mag er gewoon zijn. Sterker nog, het is een belangrijk bewijs dat u er niet alleen voor staat. Anderen leven met u mee en zullen net zo goed de overledene gaan missen.


5 redenen waarom begrafenisfoto’s en uitvaartvideo helpen bij rouwverwerking

Bent u een ondernemer in de uitvaartbranche, dan kunt u uw onderneming aanmelding via ons aanmeldformulier. Hierna ontvangt u van ons zo spoedig mogelijk uw inloggegevens, waarna u eenvoudig uw bestelling kunt plaatsen.

1. Vastleggen van aanwezigen

Zeker als de overledene een dierbare van u was, zal de emotie op de dag van het afscheid een van de dieptepunten in uw leven zijn. Sommige mensen ervaren de uitvaart van een naaste als een ‘waas’ die aan ze voorbij trekt. Verdriet kan zo sterk zijn dat het een mens zowel fysiek als mentaal kan verlammen.
De aanwezigen zullen u condoleren tijdens de dag van de begrafenis of crematie. Maar kunt u zich achteraf nog herinneren wie u omhelst heeft, of de hand geschud?
De betrokkenheid van de aanwezigen verschilt. Uw eigen familie en beste vrienden komen om samen met u afscheid te nemen van de overledene. Anderen, soms mensen die u zelfs niet verwacht, komen om u te steunen.
Naast het condoleanceregister is het prettig om achteraf op beeld te kunnen zien wie hun steun kwamen betuigen. Niet iedereen laat een handtekening, kaart of bloemen achter. Fijn als u toch weet wie er daadwerkelijk aanwezig waren.

2. Emoties vastleggen

De emotie van verdriet laat eigenlijk zien hoeveel de overledene voor u heeft betekent. Dat is nooit iets om u voor te schamen. Zelfs mensen die de overledene niet goed kenden, kunnen overmand worden door verdriet. Dat kan ook iets zeggen over uw relatie met deze aanwezigen. Het is prachtig om deze emoties te kunnen vangen en (eventueel in beslotenheid) achteraf te kunnen inzien hoeveel mensen om u en uw overleden dierbare geven.

3. Persoonlijkheid overledene vastleggen

Het afscheid, een begrafenis of crematie, wordt met zorg gepland. Een laatste kans om de persoonlijkheid van de overledene naar voren te brengen.
De dag van het afscheid kent verschillende indrukwekkende momenten. Alleen al de ceremonie in een kerk of aula is beladen met indrukken. Het arriveren van de aanwezigen, de bloemen, de kist, de familie, de sprekers, de muziek, etc. Het is onmogelijk om die allemaal ten volle in u op te nemen.
Uit al deze elementen spreekt de persoonlijkheid van de overledene. Na verloop van tijd vergeten we de details en het belang ervan. Afbeeldingen kunnen de mooiste herinneringen terug toveren.

4. Condoleance vastleggen

Kent u het verschijnsel dat een condoleance achteraf eigenlijk toch best ‘gezellig’ is? Er is tijd om met elkaar te praten over de uitvaart en over de overledene, maar ook om ‘bij te kletsen’. Na het drogen van tranen van verdriet, volgt snel de interesse in anderen. Hoe gaat het met het familielid dat u je maar eens per jaar ziet? Welke studie gaat de dochter van uw buurvrouw volgend jaar beginnen? Ook dat is een onderdeel van een waardig afscheid. Een onderdeel op de dag die uw dierbare zeker zou kunnen waarderen.

5. Rouwverwerking

Misschien bent u er na de uitvaart niet direct aan toe om de foto’s door te nemen of de video te bekijken. Toch komt er een moment dat u ervoor gaat zitten. Het bewijs van de liefde die u voelt voor de overledene en de steun die u kreeg op de dag van het afscheid. Niet alleen maar samen met anderen de beelden terugkijken helpt voor de rouwverwerking. Praten over uw dierbare en over het verdriet dat achterblijft, zorgt er ook voor dat u het verlies een plek kunt gaan geven.

Tips voor foto’s en/of video tijdens een begrafenis of crematie:

Vraag iemand anders om beelden te maken. Bij voorkeur iemand die iets verder afstaat van degenen voor wie het afscheid emotioneel zwaar is.
Een professional hoeft de fotograaf niet te zijn als uw budget het niet toestaat. Het gaat erom de herinnering vast te leggen. Hier vindt u tips voor het fotograferen van een uitvaart.
Spreek het afscheid met de fotograaf van tevoren door en maak uw wensen kenbaar.
Vraag toestemming aan de uitvaartondernemer en de locatie waar het afscheid plaatsvindt.
Heeft u dit artikel met interesse gelezen en denkt u dat de informatie voor een bekende nuttig kan zijn. U heeft onze toestemming om het te delen.