Uitvaartkist en uitvaartverzekering: wat u moet weten

De keuze voor een kist bij de uitvaart is een belangrijke. Het vertegenwoordigt het karakter en de persoonlijkheid van uw overleden dierbare. Uitvaartondersteuning u bij het kiezen uit een ruim assortiment grafkisten, urnen en rouwbloemen.
Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een grafkist. Maar let op: niet alle uitvaartverzekeringen hebben dezelfde keuzevrijheid. Sommige uitvaartverzekeringen kennen zelfs beperkingen bij het kiezen van een kist. Daarover vertellen we u graag meer.

Natura verzekering

Veel Nederlanders sluiten een zogenaamde naturaverzekering af of hebben er al een. Dit zijn verzekeringen die een specifiek pakket van diensten en producten vergoed, zoals:

  • De laatste verzorging van de overledene
  • Rouwkaarten
  • De kist
  • Bloemen
  • Vervoer
  • Catering

Het probleem van een naturaverzekering is echter dat het budget en het assortiment voor de kist vooraf is bepaald. Dit geeft u veel minder keuzevrijheid. U kunt dan niet zelfstandig een leverancier of kistenmaker inschakelen voor de kist van uw dierbare.
Soms zit er bij de naturaverzekering een vrij te besteden bedrag. Dit bedrag kan dan vaak wel worden gebruikt voor een andere of mooiere kist.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering geeft u de grootste keuzevrijheid bij het kiezen van een grafkist. Dat komt omdat er na overlijden direct een vrij besteedbaar bedrag wordt overgemaakt aan de nabestaanden. Dit mag volledig naar eigen wens worden ingevuld. U mag iedere kistenmaker inschakelen.

Sommenverzekering

Ook een sommenverzekering biedt dezelfde keuzevrijheid. Het verschil is dat u geen uitkering ontvangt, maar de factuur voor de kist eerst moet sturen naar de verzekeraar. Die vergoed de kosten vervolgens.
Voor meer informatie kijk op: www.uitvaartverzekering.nl/onderwerpen/grafkist